Környezetvédelem és felelős állattartás –a zöldebb és környezettudatosabb Őrbottyánért

Egyesületünk elkötelezett környezetünk védelme iránt. Az ökológiai és klímaválság óriási kihívást jelent társadalmunk számára. Éppen ezért van komoly szükség az ezek hatását csökkentő helyi kezdeményezésekre, összefogásra, és egy olyan városvezetésre, amely működésében, szemléletében és döntései meghozatalakor a környezet védelmét mindig szem előtt tartja.

Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület tevékenységei között a kezdetek óta hangsúlyos szerepet kapnak a környezetünk, az állat és növényvilág tiszteletével és védelmével kapcsolatos események, több korosztályt megszólító edukációs programok.

A szemétszedési akcióinkon túl 2022-ben ingyenes LED izzócsere programot szerveztünk, amely keretében több, mint 100 őrbottyáni család cserélhette le izzóit energiatakarékos fényforrásokra. A Mozdulj Őrbottyán! névre keresztelt sportnapunkon ellátogatott hozzánk a Nyolckézláb Segítőkutya Alapítvány, akiknek bemutatóján keresztül nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is sokat megtudhattak a speciális képzéssel rendelkező négylábú társainkról. Szorosan együttműködünk a Lelenc Kutyamenhellyel, tagjaink a tárgyi adományokon túl rendszeresen sétáltatják is az ott élő kutyusokat.

Idén nagy sikerrel szerveztünk ovisainknak egy rajzpályázatot, melyre madarak életével kapcsolatos alkotásokat vártunk. Az ovisok nyereménye a madarakkal kapcsolatos ismeretterjesztő ajándékokon túl számos madárodú is volt, ami szintén segíti az óvodapedagógusokat a gyerekek környezettudatos nevelésben. 2023-ban a villámárvízek elleni hatékony és környezetbarát módjairól szerveztünk tájékoztatást és beszélgetést, idén áprilisban a Vizes élőhelyek és vízmegtartási lehetőségek Őrbottyán térségében című előadáson vehettek részt az érdeklődők.

Egyesületünk további civil szervezetekkel megalapította a Zöld Összefogás Mozgalmat, hogy együtt hatékonyabban tudjuk képviselni az agglomerációban élők környezetvédelemmel kapcsolatos érdekeit. Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület követi a téglagyár új tulajdonosának működését, ügyfélként bejelentkezik az engedélyezési eljárási folyamatokba, az azzal kapcsolatos információkról folyamatosan tájékoztatni fogja
az itt élőket.

Képviselőink ezzel a szemlélettel végzik majd munkájukat a képviselőtestületben is. A köznevelési intézményekkel történő egyeztetés után javasolni és támogatni fogunk olyan programokat, amelyek segítik pedagógusainkat a környezettudatos nevelésben. Kiemelten figyelünk majd környezetünk zöldítésére, közösségi tereink fásítására. A helyi tömegközlekedés megindításával egy újabb nagy lépést teszünk a zöldebb Őrbottyán megvalósításáért. Klímavédelmi stratégiánk része lesz olyan technológiák alkalmazása, melyekkel törekszünk a csapadékvíz helyben tartására, elszikkasztására, esőkertek kialakítására.

Szoros együttműködést kívánunk kialakítani a DMRV Zrt.-vel és a környező önkormányzatok vezetőivel annak érdekében, hogy a Sződrákosi-patak szennyezéséhez hasonló ökológiai katasztrófa ne fordulhasson többet elő. A téglagyár új tulajdonosának működését képviselőkként is követni fogjuk, tevékenységeiket megismerve, környezetvédelmi szakemberek bevonásával javaslatot fogunk tenni azok ellenőrzésére.

A helyi állatvédő szervezetekkel és állatorvosokkal együttműködve olyan programokat és kezdeményezé-
seket fogunk megvalósítani, szükség szerint olyan rendeleteket alkotni, amelyekkel elősegíthetjük a felelős állattartást, amelyekkel szélesíthetjük a lakosság ezirányú ismereteit és növelhetjük az itt élők biztonságérzetét.