A szülővárosomról van szó, emlék köt minden négyzetméterhez – interjú Ladjánszky Attilával

Interjú Ladjánszky Attilával, Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület polgármester és képviselő-jelöltjével.

– Először szállsz versenybe a város vezetésért, ezért mesélnél magadról egy kicsit az itt élőknek?
– 49 éves vagyok. Születésem óta Őrbottyánban élek és büszke vagyok arra, hogy Őrbottyán 1970-től íródó történelmének legnagyobb részét én is a településsel együtt éltem meg. Az első diplomámat a Dunaújvárosi Főiskola gazdálkodási mérnök szakán, műszaki menedzserként sze￾reztem. Majd néhány évvel később a veszprémi Pannon Egyetemen okleveles közgazdász MBA (az üzleti folyamatok mestere) szakon szereztem másoddiplomát. Fiatalkorom óta a versenyszférában tevékenykedem. Legnagyobb részben multinacionális vállalatoknál töltöttem be vezetői pozíciókat, főként termelésirányítási, logisztikai és beszerzési veze￾tőként. Több mint 20 év felsővezetői tapasztala￾tom van, melynek során hasznos tudást szereztem nemzetközi szinten is.

– Mi az, ami ennyi időn át itt tartott Őrbottyánban?
– Egyrészt itt születtem, itt jártam iskolába, némi túlzással minden négyzetméterhez köt egy emlék, itt élnek a szüleim, a családom. Másrészt úgy gondolom, hogy Őrbottyán természeti értékei, fekvése és adottságai itt Budapest vonzáskörzetében óriási lehetőségeket rejtenek magukban. Nagyon kevés település van már a budapesti agglomerációban, amelyet még nem építettek az élhetetlenség határáig túlzsúfolttá. Személyes tapasztalatom szerint, sokan nem Budapestről költöznek ki Őrbottyánba, hanem a Budapest környéki településekről, Fótról, Dunakesziről, sőt Veresegyházról költöznek tovább hozzánk, mivel Őrbottyánban még megtalálják azt a csendes, természetközeli, viszonylag jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező kisvárost, ami miatt annak idején az adott településre költöztek, de a kontrollálatlan túlépítések miatt azok elvesztették eze￾ket az értékeiket az elmúlt 15-20 évben.

– Azért a mi településünkön is van már néhány ikerház, sőt ikerházsor, a Kálvária dombon pedig épül a lakópark.
– Álláspontom szerint az őrbottyáni ingatlanárak óriásit növekedhetnek az elkövetkező 10-15 évben, ha sikerül a csendes, kertvárosias, családiházas városszerkezetet megtartani és ezzel párhuzamosan az infrastruktúrát fejleszteni. Ennek érdekében a Helyi Építési Szabályzat mielőbbi módosítását tartom szükségszerűnek azért, hogy az ingatlanspekulánsok zsebeit tömő minimáltelkekre épített ikerház beruházások helyett – melyek Őrbottyánt a többi agglomerációs településhez hasonlóan élhetetlenné teszik -, a családi házas településjelleg maradjon meg továbbra is.

– Adja magát a kérdés, feladva az eddigi karrieredet miért indulsz a választásokon képviselő
és polgármester jelöltként?

– Úgy gondolom, hogy egy települést úgy elvezetni, hogy az a jelenlegi gazdasági helyzetben is fejlődjön, hogy az önkormányzat sokak megelégedésére végezze a munkáját, óriási kihívást jelentő feladat, így egyáltalán nem érzem úgy, hogy feladnék bármilyen karriert, ha az itt élők bizalmat szavaznak nekem. Remélem, hogy az eddigi vezetői és szakmai tapasztalataim hasznosításával sokat hozzá tudok tenni ahhoz, hogy Őrbottyán végre a változás, a fejlődés útjára lépjen. Mivel szülővárosomról van szó, gondolom érthető, hogy mennyire nehéz minden nap azzal szembesülni, hogy olyan, mintha itt megállt volna az idő.

– Tenni egy településért nemcsak polgármesterként lehet…
– Így igaz. Ezért hoztuk létre 2021-ben az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesületet néhány közeli szomszédunkkal. Mindannyian a civil szférában mozogtunk, éltük az életünket, aztán adódott egy ügy, amiért közösen kiálltunk. Ekkor tudatosult bennünk, hogy egy közösségnek ereje van, és igenis van felelősségünk abban, hogy mi történik otthonunkban, nekünk is hozzá kell tenni ahhoz a változáshoz, amit a város vezetésétől elvárunk. Ahogy tevékenységeink során nem csak szűk környezetünkre, hanem a teljes településre elkezdtünk figyelni, és jobban beleláttunk az önkormányzat munkájába is, egyre inkább azt éreztük, hogy a változáshoz, fejlődéshez a város vezetésében is szükséges a változtatás.

– Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesületet alakulása óta te vezeted.
– Hitvallásom, hogy minden helyzetből a lehető legjobbat kell kihozni és bármibe is fogunk az életben, azt próbáljuk a legjobban csinálni, szívvel-lélekkel. Talán ezt látták meg a társaim is bennem és ezért választottak meg az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület elnökének az egyesületünk megalapításakor. Erre egyébként kimondhatatlanul büszke vagyok. Ebben a feladatban is igyekszem hűnek maradni az elveimhez, és a lehetősé gekhez képest a legtöbb segítséget megadni az őrbottyáni embereknek, illetve az egyesületünk segítségével sok örömöt okozni az itt élőknek.

– Milyen ügyeket karoltatok fel, mivel foglalkozott eddig az egyesület?
– Akik nyomon követik munkánkat, láthatják, hogy igyekszünk a környezet és állatvédelemtől az egészséges életmódra és a sport szeretetére nevelésen át a szociális akciókkal bezárólag jelen lenni Őrbottyán életében, vagyis a tevékenységünk azt hiszem sokszínűnek mondható. Büszke vagyok rá, hogy gyakran olyan színvonalú rendezvényeket és akciókat szervezünk, melyek akár a városunk önkormányzatának is becsületére válnának. Ezeket civil szervezetként saját erőből, tagjaink önkéntes munkájával valósítjuk meg.

– A felsoroltak közül bizonyára van kedvenc területetek.
– Nagy örömmel állunk például a tömegsporthoz kapcsolódó események mellé, hiszen egészségmegőrző szerepén kívül a közös sportolásnak közösségépítő funkciója is van. Ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy minél változatosabb sportéletet sikerüljön Őrbottyánban létrehozni. A sok visszajelzésből azt tapasztalom, hogy a lakosság részéről is komoly igény van erre. Véleményem szerint az önkormányzatnak minden lehetséges eszközzel segíteni kellene az önszerveződő sportoló közösségeket. Megválasztásom esetén ezért is aktívan tenni fogok. Rendszeresen látogatjuk és támogatjuk a Lelenc állatmenhelyet, sétáltatjuk meg az ott élő kutyusokat, ezek az eseményeink is számos érzelmes és meghatározó pillanatot okoznak mindannyiunknak.

– Polgármesterként milyen ügyekre összpontosítanál, mit tartasz kiemelten fontosnak?
– A lakosság életminőségének és Őrbottyán élhetőségének szempontjából komoly hátrány, hogy gyakorlatilag, szinte bármilyen ügyintézéshez személyautó szükséges 8:30 és 14:00 óra között, ha az ember az Üdülőtelepen, Őrszentmiklóson vagy Vácbottyánban lakik. Ebben az időszakban egy ingyenes helyi autóbuszjárat lehetővé
tudná tenni, hogy autó nélkül – nem mellesleg környezetbarátabb módon – el tudják érni a szolgáltatásokat a
lakosok. Az ehhez szükséges források előteremtését sok más mellett az egyik legfontosabb feladatnak tartom.
Ugyanígy megoldást kell keresni az utak állapotának javítására. Most azt látom, hogy az illetékesek szélmalomharcot vívnak a szilárd burkolattal nem rendelkező önkormányzati utak karbantartásával, mivel korlátozottan állnak rendelkezésükre az anyagi források ehhez a feladathoz. Ennek a helyzetnek a megoldására van konkrét gazdasági tervünk. Ahogy tervünk van arra is, hogyan vonnák belterületbe a tóparti területet
.

– A jelenlegi vezetés a járványra, háborúra, inflációra hivatkozik, ha a forráshiányról kérdezik őket.
– Az önkormányzati vagyon felélése helyett a pénzügyi alapok megteremtése, azok bővítése szintén egy stratégiai fontosságú feladat. Hiszen lehet terveket szőni, de pénz nélkül a tervek nehezen megvalósíthatók. Nem várhatunk pályázatokra ahhoz, hogy problémáinkat megoldjuk. Meg kell teremtenünk a saját forrásokat ehhez, amit elsősorban az iparűzési adót fizető újabb vál￾lalkozások Őrbottyánba csábításával lehet megtenni.

– Miért gondolod, hogy te képes leszel elképzeléseidet megvalósítani?
– Tisztában vagyok vele, hogy a feladat komoly és sok munkát igénylő lesz. Viszont ha egyesületünk képviselő-jelöltjeivel együtt támogatnak minket, akkor lesz mellettem egy olyan csapat, akik szaktudásukat és tettvágyukat kívánják Őrbottyán lakosságának szolgálatába állítani. A csapatot úgy válogattuk össze, hogy tagjai olyan végzettséggel, szakmai tapasztalattal és kapcsolati tőkével rendelkezzenek, amelyek az önkormányzati és városfejlesztési munkában jól hasznosíthatók, tudásuk lefedjen meghatározó területeket. Van közöttünk, aki az üzleti életben jártas, van, aki hosszú évek óta a szociális területtel foglalkozik, van, aki pedagógusként az oktatási terület jó ismerője, és van közöttünk olyan szakember, akinek tudására nagyon számítok akár környezet, akár klímavédelmi kérdésekben. Többen rendelkeznek a csapatban önkormányzati munkatapasztalattal is, és van kommunikációban jártas jelöltünk, hiszen az is kiemelten fontos, hogy hogyan dolgozunk majd együtt az itt élőkkel, hogyan jelezhetik felénk az elvárásaikat és hogyan számolunk be arról, hogy mit tudtunk megvalósítani ezekből. Mert a közös munkában nagyon számítok az őrbottyániak segítségére is, hiszen Őrbottyán ami városunk! Mindannyiunké!