Bemutatkoznak önkormányzati képviselő-jelöltjeink: Tóthné Csöme Csilla

Fizikusként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd sugárvédelemben, és radioaktív anyagok bemérésében és hatósági felügyeletében szereztem tapasztalatot. Az elmúlt években aktívabban foglalkozom a környezetvédelemmel valamint az ember és a természet együttélésének kérdéseivel.

Gimnazistaként költöztem Őrbottyánba, így magam is megtapasztaltam a város azon hiányosságait, amivel az iskolás gyerekek szembesülnek nap mint nap. A fővárosba való bejutás időigényes, helyi tömegközlekedés nincs, biciklivel vagy gyalog sem lehet kényelmesen közlekedni a dombos homokutakon. Kevés az olyan üzlet, szórakozási vagy sport lehetőség, amely a tinédzser korosztályt lekötné, amely visszatartó erőként szolgálhatna a fővárosba költözéssel szemben. Az általános iskolások közel felének nincs férőhelye az iskolában, így a fiatalok nagy része kénytelen ingázni. Kisgyerekes anyukaként olyan településen szeretnék élni, ahol a gyermekeim könnyedén találnak majd az érdeklődésüknek megfelelő elfoglaltságot városon belül is, hogy ne az utazás vigye el az idejüket.

2023. második felétől én is részt vettem az önkormányzat bizottsági és képviselőtestületi ülésein, az egyes kérdéseket egyesületünk tagjaival külön is átbeszéltük. Sok esetben tapasztaltam, hogy a települési problémák pénz- és munkaerőhiányra, vagy a lakosság érdektelenségére hivatkozva nem kerülnek megoldásra, pedig a környező településeken van példa fejlődésre a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is. Különösen szembetűnő volt a természetvédelemhez kapcsolódó kérdések komolytalan kezelése, a szakmai felekkel vagy a hatóságokkal való kapcsolattartás dokumentálatlansága, a problémák megoldásának halogatása.

Fontosnak tartom, hogy a képviselőtestület megfelelő tájékozottsággal és kellő alapossággal álljon hozzá azokhoz a kérdésekhez, amelyek Őrbottyán lakóinak egészségét és nyugalmát, vagy környezetünket veszélyeztethetik. Az önkormányzatnak a szakmai szempontok és a lakosság igényeinek, érdekeinek figyelembevételével kell kezelnie az új vállalkozások és iparágak megjelenését. Önkormányzati képviselőként szeretnék hozzájárulni, hogy a testület a környezeti hatással járó ügyekben szakmai alapokon hozzon döntéseket a lakosság teljeskörű tájékoztatása és igényfelmérése mellett, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, a csapadékvíz kezelést és a természetközeli megoldások előnyben részesítését. Hosszú távú célként szorgalmazom a helyi kistermelők támogatását és a város élelmiszer-önrendelkezésének kiépítését.