Elindult a Civilt a Vármegyére! program

sajtóközlemény

A rendszerváltás óta a megyei / vármegyei önkormányzatok közgyűlésében kizárólag országos pártok állítottak listát. Ugyan jogi akadálya nincs, hogy egy civil egyesület is listát állítson a vármegyei önkormányzati választásokon, de az előírt döbbenetes mennyiségű ajánlásszám miatt nem vállalkoztak erre a civilek. Eddig. Három Pest vármegyei civil szervezet együttműködésében elindult a Civilt a vármegyére! program, amelynek alapjául az az együttműködési megállapodás szolgál, amelyet a péceli Mintakezek Egyesület, a fóti 2151-Egységben a Városért Egyesület és az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület kötött a múlt hónap közepén.

„Pest vármegyében összefogással fogják teljesíteni a civilek a vármegyei listaállításhoz szükséges ajánlások számát” – mondta el Merkwart Krisztián, a fóti egyesület elnöke. A következő hetekben megkeresik valamennyi civil szervezetet, hogy csatlakozzanak a programhoz. „Már vannak olyanok, akik minket kerestek meg csatlakozási szándékkal” – tette hozzá Ladjánszky Attila, az őrbottyáni elnök. Dr. Kővári Alexandra, a Mintakezek Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a listaállító a Mintakezek Egyesület lesz, így nem közös listaállításról van szó, hanem a Mintakezek biztosítja a helyeket a csatlakozó egyesületek jelöltjei számára.

Ladjánszky Attila elmondta, hogy a csatlakozott civil szervezetek a vármegyei döntéshozatalban is képviselve lehetnek, de helyi szinten is számtalan lehetőséget tudnak generálni, hiszen a vármegyei önkormányzat hatáskörébe tartozik a települési és területfejlesztési feladatok koordinálása, a fejlesztési programok és irányok meghatározása.

„Reméljük, hogy a csatlakozó civil szervezetek székhelye szerinti településeken felismerik, hogy a civilek a társadalom mozgatórugói, és a civil kurázsi a demokratikus és humán értékekért, legitim, általánosítható érdekekért próbál tenni, a békés konfliktuskezelésre törekszik” – foglalta össze dr. Kővári Alexandra.