Mi lesz a téglagyárral?

Őrbottyánban régóta találgatások övezik, mi lesz a korábban bezárt téglagyár helyén. Időről időre felreppentek pletykák a lehetséges új tulajdonosról, de 2024. január 12-én eddig soha nem látott bejegyzés áradat jelent meg a FB csatornákon a témával kapcsolatban. Egyesületünkhöz is számos kérdés érkezett, ezért tartottuk fontosnak, hogy egy videóüzenetben elmondjuk, mi mit tudunk a gyár sorsáról. Azóta az önkormányzat reagált a lakosok kérdéseire, de most mi is összefoglaljuk, ami eddig tudomásunkra jutott a tulajdonosváltásról, illetve hogy mit várunk és mit kívánunk tenni egyesületként, hogy a lakosok által felvetett kérdésekről folyamatos tájékoztatást kapjunk.

Január 12-én sokan fordultak hozzánk azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk a téglagyár új tulajdonosáról, de azt is láttuk, hogy az egyes FB csoportokban is meghatározó téma lett ezen a napon a kérdés. Bár korábban mi is próbáltunk informálódni a földhivatal oldalán, de nem találtunk a tulajdonosváltásra utaló bejegyzést, így január 12-én kora délután csak annyi információ állt rendelkezésünkre, amit a közösségi csatornáinkon egy videó üzenetben megosztottunk a lakossággal. E szerint 2023. év végén azok a tulajdonosok, akiknek bányajog volt bejegyezve az ingatlanjaikra, kaptak egy értesítést, hogy ezt törölték. A tulajdonosváltás témája a 2023. november 18-án megtartott várospolitikai fórumon szintén napirendre került, ahol egyik lakótársunk kérdezte meg Őrbottyán polgármesterét, hogy tud e valamit az új tulajdonos érkezéséről. Ezen a fórumon egyesületünk elnöke és több tagja is részt vett. A válasz akkor egy határozott nem volt, polgármester úr annyit mondott, hogy úgy tudja, hogy árulják az ingatlant és időről-időre felreppenek ezzel kapcsolatos találgatások, de nincs valóságalapja egyiknek sem. Mivel további érdemi információ nem állt rendelkezésünkre, viszont január 12-én érezhető volt, hogy kell lennie valaminek, amiért ennyire intenzíven reagáltak az itt élők, felszólítottuk Őrbottyán vezetését, hogy osszák meg a lakossággal, ha bármilyen fejlemény történt az elmúlt napokban-hetekben. Véleményünk szerint, mivel a jelenlegi gazdasági működésünk meghatározó eleme az akkumulátorgyártás, és rendre jelennek meg ennek előállításával, feldolgozásával vagy ehhez kapcsolódó tevékenységgel foglalkozó cégek a környező településeken is, teljesen érthető a lakosság reakciója, félelme az esetleges veszélyes anyagoktól, így elvárható a város vezetésétől, hogy legyen naprakész, járjon utána az eseményeknek és gyors, transzparens tájékoztatást adjon.

Videóüzenetük közzétételével körülbelül egy időben megjelent Őrbottyán város hivatalos Facebook oldalán egy eddig nem megszokott kommunikáció. A legtöbb esetben polgármester úr szokta tájékoztatni az itt élőket ezen a felületen, most viszont az alpolgármester úr osztotta meg polgármester úr levelét, amit a képviselőtestületnek írt. A levél 2024. január 11-én született és abban a polgármester úr megbeszélésre hívja a képviselőket, amelyen a volt téglagyár új tulajdonosa szeretne bemutatkozni, és átbeszélik többek között azt is, hogy a változásról hogyan tájékoztatják a lakosságot.

Az új tulajdonos kiléte is kiderült azóta, hiszen az egyik lakos az egyik őrbottyáni Facebook csoportban megosztott egy friss tulajdoni lapot, amelyen széljegyként a BGS Park Projekt Kft van bejegyezve. Frissen alakított cégről van szó, melynek a honlapját nem találtuk meg, a cégkivonat szerint a céget 2023. november 27-én jegyezték be, fő tevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvétele szerepel az OPTEN adatbázisban. Ennek a cégnek három másik cég a tulajdonosa, a Silent Build Építőipari Kft., az Allis Bau Kft. és a Green Collect Kft., amelynek székhelye megegyezik a BGS Park Projekt Kft. székhelyével. Az Allis Bau Kft. weboldala szerint vasútépítésben vállal fontos szerepet, illetve teljeskörű bontási,-út-, és mélyépítési munkákat, speciális földmunkákat végez, a Green Collect pedig hulladékkezelést, kármentesítést, környezetvédelmi adminisztrációs szolgáltatásokat valamint föld-, bontási és mélyépítési munkákat, közlekedési építmények építését tünteti fel szolgáltatásként saját honlapján. A Silent Build Kft.-nek szintén nem találtuk meg a honlapját, a cégtár szerint fő profiljuk a épületgépészeti szerelés. Ezek a konkrét információink, hogy az új cég mit csinál majd a téglagyár területén, arról nincs tudomásunk.

Január 13-án újabb tájékoztatás jelent meg az önkormányzat hivatalos Facebook oldalán, ebből az derül ki, hogy a január 15-ével kezdődő héten a képviselőtestület és az új tulajdonosok találkoznak egymással. Egyesületünk javaslatot tett arra, hogy erről a találkozóról készüljön jegyzőkönyv. Polgármester úr megígérte, hogy ezt a kérést tolmácsolja a megbeszélésen a résztvevők felé, de mivel ez nem megszokott egy ilyen egyeztetésen, arról, hogy készülhet e jegyzőkönyv, a megbeszélésen születik majd döntés. A tájékoztatásból kiderül továbbá, hogy polgármester úrnak bár nincs tudomása az új cég jövőbeni terveiről, de mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy azt az új tulajdonos törvényesen, szabályosan végezze, szabálytalanság esetén pedig fel fog lépni a céggel és a tulajdonossal szemben. Ezeket a sorokat örömmel olvastuk, de van bennünk kétség, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a jelenlegi vezetés a kálvária-dombi építkezésnél nem vette figyelembe a már itt élők kérését, nem lépett fel látványosan a szabálytalanságokkal, környezetszennyezéssel, károkozásokkal szemben. Hasonlóan értékelhetetlen magatartást tapasztaltunk a Sződrákosi-patak szennyezésénél, ahol önkormányzatunk három nap után értesült a szennyeződésről és semmilyen érdemi dolgot nem tett annak érdekében, hogy hasonló probléma ne forduljon elő a jövőben. Ahogy ennek az ügynek a továbbgördítésén is dolgozunk és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy milyen további lépéseket tehetünk, úgy a téglagyár sorsát és új tulajdonosának működését is figyelemmel kívánjuk kísérni. Egyesületként igyekszünk minden egyeztetésen részt venni, amire a jogszabályok lehetőséget biztosítanak és az itt megszerzett információkat meg fogjuk osztani közösségi felületeinken.