Utánajártunk, miért vörös a Sződrákosi-patak egy szakasza

Február 26-án a Veresegyházi Hírmondó (civil csoport) Facebook oldalán megjelent bejegyzés szerint a Veresegyházat és Őrbottyánt összekötő Fő út mellett, a Sződrákosi-patakba torkolló árokszakaszon vörös színű szennyeződés jelent meg, amely a patakba folyik. A szennyeződés bejelentésére az önkormányzat is gyorsan reagált egy kommentben, de mi is utánajártunk, vajon milyen szennyeződésről is lehet szó.

A fenti bejegyzés még aznap megjelent az Őrbottyáni Csevegő csoportban is, ahol polgármester úr reagált a lakosság által feltett kérdésekre. Tájékoztatása szerint „a rendőrség és a Katasztrófavédelem kint volt a helyszínen. Sajnos a természetkárosító személyeket beazonosítani lehetetlen feladat. A szakértők a szennyeződés mértékét és minőségét nem tartották olyan mértékűnek, amely súlyos környezeti károkat okozhatnának, ezért lezártnak tekintik az ügyet”.

Egyesületünk szívügyének tekinti a környezet védelmét, a Sződrákosi patakra pedig a nyári szennyeződés óta kiemelt figyelmet fordítunk, ezért mi is érdeklődéssel követtük a bejegyzésre érkező reakciókat. A hatóságok szakvéleményét természetesen nem szeretnénk felülbírálni, de a fenti tájékoztatást, ami az egyetlen hivatalos információ volt az ügyben, kevésnek éreztük, hiszen ebből nem derült ki sem a szennyeződés fajtája, sem megjelenésének oka. Ezért felvettük a kapcsolatot a veresegyházi Tavirózsa Egyesülettel, akikkel a Zöld Összefogás Mozgalom keretében jó viszont ápolunk, hogy segítsenek beazonosítani a szennyeződés fajtáját.

A Tavirózsa Egyesület szakértőjének véleménye szerint a szennyezés színéből ítélve nagy valószínűséggel természetes vasbaktériumok tevékenységének következménye, amiről egy egyszerű helyszíni teszttel könnyen meg lehet győződni. A vasbaktériumok a környezet vastartalmát oxidálják, amely során rozsda- és olajszerű hártya keletkezik a víz felszínén. Ez a színes hártya azonban érintésre nem tapad, mint a vízi szervezetekre veszélyes ásványi olaj, hanem megannyi színes tükörszilánkként darabokra törik.

A Tavirózsa Egyesület  javaslatát megfogadva kimentünk a helyszínre és elvégeztük a felszíni szennyezés megkotrásával járó tesztet, amelyet a lenti videón rögzítettünk. Ahogy az a videón is látható, a felszíni szennyezés érintésre „törik”, és nem mutatott olajszerű viselkedést.

Ezzel az egyszerű teszttel magunk is meggyőződtünk arról, hogy a Sződrákosi-patakba csordogáló, a csatornában közel 20 m hosszan megjelenő szennyeződés valószínűleg természetes folyamat eredménye. Bár a vasbaktériumoknak kedvező oxigénszegény környezet nem kedvező a magasabb rendű állatvilág számára az értinett árokszakaszon, a Sződrákos-patakba folyó vöröses színű víz annak élővilágát valószínűleg nem veszélyezteti.

Azt viszont nem pontosan értjük, hogy ha a látott szennyeződést valóban vasbaktériumok okozzák, mire utalhatott a lakossági tájékoztatásban szereplő kijelentés, miszerint „a természetkárosító személyeket beazonosítani lehetetlen feladat”. Joggal merül fel a kérdés, hogy pontosan mi lett a hatósági vizsgálat eredménye, történt-e valóban környezetkárosítás?