Ebösszeírás Őrbottyánban – készítsd el és add le, hogy ne a kutyádnak kelljen

2024. március 11. és április 30-a között Őrbottyánban ebösszeírás történik.  Miért van erre szükség?  Miért szükséges, hogy mindenki bejelentse saját kutyáját? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az ebösszeírás nem egy helyi szintű önkormányzati rendelet, az állatvédelmi törvény szerint három évenként kötelező elvégezni minden települési önkormányzat számára. Ilyenkor a már korábban bejelentett kutyusok adatait is újra be kell jelenteni. Ha két ebösszeírás között a megadott adatokban változás következik be, vagy új kutya kerül a tulajdonunkba, ezt is kötelesek vagyunk jelezni két ebösszeírás között is.

Ez a helyi nyilvántartás segíti az állatvédelmi, állategészségügyi hatóságok, ebrendészeti szervek feladatainak ellátását, és a felelős állattartók jogainak védelmét is szolgálja. Járványügyi helyzet esetén ugyanis a hatékony védelemhez nem elegendő az országos elektronikus adatbázis, nagyon fontosak a helyi az önkormányzatoknál lévő adatok is: így könnyebben határozható meg a gond forrása. Természetesen ettől függetlenül a mikrochip beültetése is kötelező. Így kerül be kutyánk a központi nyilvántartásba, az úgynevezett ebregiszterbe.

Felelős állattartóként jó, ha tudjuk, hogy

  1. minden négy hónaposnál idősebb kutyát kizárólag transzponderrel (mikrochippel) jelölve szabad tartani
  2. minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen – saját költségen – az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvossal be kell oltatni. (A három hónapos kort elért ebet 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként).

Tartsuk szem előtt, hogy bár az adatok szolgáltatása önbevallásos, aki a kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesítette, 150.000 Ft állatvédelmi bírsággal sújtható.

Részletek és a nyilatkozat az önkormányzat honlapján található:

https://www.orbottyan.hu/hu/cikk/ebosszeiras_2024