A százforrás tavi szennyezés margójára

Megdöbbenéssel értesültünk a 2023. augusztus 16-án történt szennyvíznyomócső kilyukadásról és azokról a természeti károkról, amit ezt a baleset okozott. A Zöld Összefogás keretén belüli partnerünknek, a Tavirózsa Egyesületnek köszönhetően jutott tudomásunkra számos információ, amelyeket megismerve szeretnénk gondolatainkat, álláspontunkat megosztani.

Az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesület alakulása óta szívügyének tekinti környezetünk védelmét. Egyesületünk a veresegyházi Tavirózsa Egyesülettel közösen alapító tagja a Zöld Összefogás Mozgalomnak, melyet Budapest északi agglomerációjában található környezeti és természeti értékek megóvására hoztunk létre.

Arról, hogy 2023. augusztus 16-án a veresegyházi Medve Otthonnál a közút és a vasúti sín kereszteződése alatt húzódó a szennyvíztisztítóba futó acél szennyvíznyomócső kilyukadt, mély megdöbbenéssel értesültünk. Mint megtudtuk, a cső sérülése olyan mértékű volt, hogy 3 napra volt szükség a hiba kijavításához. Ezen időszak alatt a veresegyházi Búcsú téren található szennyvízátemelőnél a DMRV Zrt. a Sződrákosi-patakba volt kénytelen engedni mintegy 12.000 m3 szennyvizet!

Az eset következményei mára már mindannyiunk számára ismertek, de csak onnan, hogy a Tavirózsa Egyesület posztjában részletesen beszámolt az ügy hátteréről és következményéről. Tudni kell, hogy az érintett szennyvíznyomócső nem most lyukadt ki először. Egyesületünk elnöke a mostani esetet megelőző, 2022. március 8-án bekövetkezett havaria után -amelyről szintén csak partneregyesületünktől, a veresegyházi Tavirózsa Egyesülettől értesültünk- kérte ki közérdekű adatigényléssel a DMRV-től két és fél évre visszamenőleg, hogy az adott nyomócsőben hány alkalommal keletkezett már műszaki hiba, ami miatt a szennyvizet, vagy annak egy részét a Sződrákosi-patakba engedte az üzemeltető. Az internetes portálok beszámolói ezt, az egyesületünk elnöke által benyújtott – és mindenki által szabadon hozzáférhető – közérdekű adatigénylésre kapott DMRV választ használják forrásként.

A DMRV válaszból kiderül, hogy eddig tizenkilenc(!) alkalomml történt hasonló probléma, így elmondhatjuk, hogy arra, amivel múlt héten szembesültünk, számítani lehetett. Sajnos, amitől féltünk bekövetkezett egy olyan káresemény formájában, mely az őrbottyáni vízi élővilág egy részét teljesen kipusztította a Református Szeretetotthon melletti Százforrás-tóban, fennmaradó részét pedig károsodással, illetve további pusztulással fenyegeti. Tavunkon kívül a Vácrátóti Nemzeti Botanikuskert élővilága is veszélyben van ebben a pillanatban.

A bekövetkezett ökológiai katasztrófa súlyosságát – a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján kialakított álláspontunk szerint – nagyban növelte, hogy az illetékesek, akiknek ez a feladatuk, illetve kötelességük lett volna, nem értesítették időben az érintetteket. Éppen ezért elvárjuk azon szervektől és személyektől, akiknek ez hivatali vagy munkaköri köteleségük, hogy a továbbiakban mindent tegyenek meg a vonatkozó törvények betartása mellett a városunkat ért ökológiai kár felszámolására. Úgy gondoljuk, hogy a történtekről, a keletkezett károkról, azok enyhítésének, megszüntetésének folyamatáról minden itt élőnek tudnia kell, így azokról a továbbiakban részletes és rendszeres tájékoztatást várunk.

Az eset sajnos egy újabb bizonyíték arra, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem bírja el a hirtelen megnövekedett lakosságszámot, így a döntéshozóktól megoldást várunk ezekre, addig arra kérjük őket, a lehetséges eszközökkel szabjanak gátat az ésszerűtlen létszámnövelésnek!

A képek forrása: Tavirózsa Egyesület